vrijdag 31 mei 2013

De Rode Jasjes ronden Nederland af

De Rode Jasjes ronden Nederland af

Als vervolg op het eerste deel van de tocht plannen we de voltooiing van Ronde van  Nederland. Na
een eindeloze treintocht naar Leeuwarden fietsen we in de middag naar Slappeterp waar de eigenaar van de camping ons al kilometers tevoren ziet aankomen. Mooie camping overigens, voorzien van alle faciliteiten die een fietskampeerder zich kan wensen. We bekijken en maken nog gebruik van de voorzieningen die Franeker ons biedt en slapen tijdig om de volgende morgen langs de Friese kust naar het Oosten te rijden. Winderig dagje, maar wel een mooie tocht door een grote leegte met verre horizonten. De leegte gaat ook op voor herbergvoorzieningen. Zelfs de Zwarte Haan is dicht. Hier overigens wel een mooi uitzicht
over de Wadden, inclusief flamingo's en lepelaars. Tijdig aangekomen in Holwerd, waar we onder de kerk kamperen, blijkt hier echt niets te beleven. Misschien daarom dat bijna alle huizen hier te koop staan.
De volgende dag biedt ook nog volop natuur: we stappen veel af om gevogelte te bekijken, vooral in de Bantpolder. Bij de sluizen van Lauwersoog hebben we een uitstekende lunch met uiterst verse schol en schar. Hierna komen de Groningse terpen: Oldenhove, met een mooie kerk,Ezinge en Hogebeintum, waar de terp deels is afgegraven. In
Moddergat vieren we nog even moederdag. Op de camping in Aduarderzijl kunnen we bij de beheerder gelukkig eieren en bier bekomen. Onze dag is weer geslaagd.
Na Groningen, waar we koffie nuttigen naast de kermis, komen we in het beekdal landschap van de Drentse Aa: erg mooi. Uiteindelijk vinden we een slaapplek in Klijndijk op een grote camping, waar de bazin voor ons 'een prijsje maakt' .
Verder door Drentse bossen en Twents landschap: eerst hunebedden, later grote boerderijen,
omgeven door oude bomen, veel groen. Na de koffie in Schonebeek fietsen we Duitsland in, passeren een passantenhut waar we lunchen, een turfhut en een smalspoorbaantje om uiteindelijk te stoppen in Ootmarsum.
Na een nacht met stromende regen gaan we door richting Singraven en De Lutte, waar we op zoek gaan naar ijsvogels langs de Dinkel. Die blijken even niet thuis. Het landschap verandert en de heide voor Haaksbergen is wonderschoon. De Achterhoek de volgende dag  is wat minder spannend: we zijn hier al vaker geweest. Op de camping in Eerbeek komen mooie zaken samen: Bregje komt
hierheen en voor Loeki zijn er ezeltjes.
Over dijkwegen gaan we richting Persingen. Bregje fietst dapper mee op haar Omafiets. Weer een mooie route met stoeiende koeien en rennende paarden. In de namiddag vanzelfsprekend naar de Blaauwe Hand, waar Marc bij de buren de tranen over de wangen doet lopen met zijn verhalen.
De volgende dag wordt het reisgezelschap gehalveerd en fietst het restant langs de Maas naar Gennip, waar we een glas-expositie bekijken, en Vierlingsbeek naar Sint Anthonis. Op de camping bewonderen we een kinderkookpot.
En dan voor de laatste maal gewekt door een overweldigend vogelconcert. We halen de tenten uit elkaar om ze thuis snel te kunnen drogen en leggen in sneltreinvaart de laatste kilometers naar huis af. De ronde is af. Op naar een nieuwe route volgend jaar.


Geen opmerkingen: